top of page

12-03-2021

Over ons hoe het begon

Binnemans vd Weyer

&

Van de Weyer Gebroeders

Einde 2018 is mijn broer staf overleden

en zijn ook de vitesse & hafo duiven verkocht

Zodat nu alleen nog de Grote Fond en Marathon word gespeeld

Carlo Van de Weyer (°1960)

is ongetwijfeld de drijvende kracht achter de naam die deze lading dekt.

Hij vertelt er onmiddellijk bij dat zijn vrouw Simonne (Binnemans) en hun dochter Liesbet (Van de Weyer) op de hoklijst als eigenaars staan ingevuld. Carlo beweert dat hij de lijnen uitzet maar dat het zonder de hulp van broer,vrouw en dochter een heel pak lastiger zou zijn om het niveau dat ze nu behalen, aan te houden. Carlo werkt in een ploegenstelsel bij pharmaceuticareus Johnson & Johnson, meer bepaald bij 

Janssen Pharmaceutica in Beerse, en dat zou een optimale verzorging van de duiven in de weg staan. Dat Carlo zelf vanaf 2004 tandem  vormde met zijn broer Staf (1941°) gepensioneerde bouwvakker, bewijst eens te meer dat hij veel hulp en vertrouwen heeft in zijn echtgenote en dochter. Staf en hij zelf spelen onder de naam Van de Weyer Gebroeders, voorheen Van de Weyer - Cuyvers. Maar laten we het verhaal niet al te moeilijk maken en beginnen bij het begin.

Tot de dag dat Carlo Simonne leerde kennen, had hij nog nooit een duif in handen genomen. Toen enige tijd later Carlo bij zijn toekomstige schoonouders regelmatig over de vloer kwam, bleek het bijzonder goed te klikken met 

Staf Binnemans, de vader van Simonne en een fervent duivenliefhebber.

In de kortste keren werd hij ingeschakeld bij de verzorging en op de uitslagen verscheen Binnemans-Van de Weyer. De resultaten mochten er zijn. Enkele jaren later werd voor het jonge koppel een nieuwe woning opgetrokken in dezelfde straat, amper enkele tientallen meters van het ouderlijk huis. Een eigen hok en helemaal je zin kunnen doen, het was voor Carlo een uitdaging. Toch bleef hij met zijn schoonvader verder spelen onder Binnemans-Van de Weyer en thuis werd gestart onder de naam Hok Binnemans-Van de Weyer (vrouw en dochter). Alle vrije tijd en nog veel meer, werd besteed aan de duiven. Hokken bouwen en verbeteren, constant op uitkijk naar versterking, lectuur verslinden … de ambitie groeide en in 1985 viel het geluk letterlijk uit de hemel.

Het Van Gastel-duifje

 

Een jong duifje van Nederlandse origine liep totaal ontredderd bij de familie

Van de Weyer binnen. We zouden die vele Belgen niet graag de kost geven die zulk duifje naar de poelier brengen of het in de groene container doen belanden. Maar ten huize Van de Weyer wordt sportiviteit hoog in het vaandel gedragen. Het duifje werd aangemeld en enkele dagen later kwam Rinus Van Gastel (Roosendaal) het ophalen. Uiteraard ben je een beetje benieuwd en pols je even naar elkaars prestaties. Rinus leek niet de eerste de beste. Hij bleek over fenomenale klasse duiven te beschikken en … hij nodigde Carlo uit om ‘iets’ te komen halen. Carlo toog op bezoek in Roosendaal. Rinus had enkele jonge duifjes in een korfje klaargezet maar er werden ook wat duifjes in de handen gestopt om te keuren. Een laat duifje dat slechts één pennetje had geruid, beviel Carlo uitermate en ook zijn vriend Mon Goor, die hem vergezelde, was gecharmeerd door de kwaliteiten van het toegestoken duivertje.

Carlo informeerde bij Rinus naar de prijs. “Nou, voor dat duifje zal je aardig wat gulden moeten ophoesten”. Carlo, ook niet direct op zijn mondje gevallen, wist er wel raad mee, en zei: “Guldens heb ik niet, maar je mag het natuurlijk ook gewoon wegschenken”. Er werd verder gewandeld, gebabbeld en gekeurd. Toen ze op het punt stonden het hok te verlaten, zei Rinus: “Ach, als je dat laat doffertje echt zo graag ziet en je wilt er goed zorg voor dragen, dan mag je hem hebben”.

Dit duifje een volle broer vader beroemde Rocket NL96-9669302

1 asduif WHZB vitesse 1999. Was het startschot  naar roem en glorie. In 95% van de  duiven die er op dit ogenblik in bezit zijn, komt het ‘Van Gastel-duifje’ voor in de stamboom. Dat je soms tot 5-6 -7-8-9-10 generaties moet teruggaan, doet weinig ter zake.

Uiteraard kreeg de kolonie tussendoor nog een injectie van buitenaf. Duiven van Karel & Tom Hufkens (Geel), Belmans-Lambrechts (Geel), Huysmans-Vleugels (Geel), Mon Goor (Geel), Jos Van der Veken (Retie), A. & H. Reynaert (Passendale) (via Peter Allemeersch, Veurne), Jan & Jeanine Van Steensel (Arendonk) , Michel Menten (Tongerlo),Vreys Peter (Ordingen),

 Potten Laenen ( Ysselstein NL) Mertens Rene' (Arendonk) en natuurlijk ook opnieuw Van Gastel Rinus Roosendaal waar mee er jaarlijks jonge duiven worden uit gewisseld hebben ongetwijfeld een bijdrage geleverd tot de huidige successen.

Carlo en Gustaaf Van de Weyer, 2 broers, elk z’n discipline. De ene op de snelheid, de andere op de zware fond. Het is vooral Carlo die de lijnen uitzet maar niets doet zonder overleg met z’n broer. En dat het werkt mag gezegd worden. Al jaren staan ze zowel provinciaal als nationaal aan de top op de snelheid en sinds 2007 de stappen gezet zijn richting fond werpt ook deze strategie duidelijk zijn vruchten af. Carlo geeft toe dat dit allemaal niet kan zonder de hulp van zijn vrouw Simonne en dochter Liesbet daar hij zelf nog steeds in het bedrijfsleven meedraait en een optimale verzorging en voorbereiding voor de duiven niet alleen kan. 

Einde 2018 is mijn broer staf overleden

en zijn ook de vitesse & hafo duiven verkocht

Zodat nu alleen nog de Grote Fond en Marathon word gespeeld

 

2007 Nieuwe uitdaging Fond & Marathon

 

Zoals in vele duivenmelkers huishoudens wordt er niet liever gedaan dan rond de tafel gezeten en uren over de duiven gepraat. Zo was duivenvriend Frans Van Gestel ten huize Binnemans-Vandeweyer met de melding dat hij ging stoppen met de zware fond. Waarom? Te zwaar en te moeilijk was z’n antwoord. Hierdoor was Carlo getriggerd daar het al jaren super ging op de vitesse en halve fond, waarom geen nieuwe uitdaging aangaan en het op die ‘moeilijke’ zware fond proberen. Hiervoor had hij een ander slag van duiven nodig, hij had wel geprobeerd met de eigen soort maar dat lukte één jaar en het jaar daarna bleven ze weg.  Na wat opzoekwerk komt hij terecht bij Frans Belleter (Nispen, NL) een zware fond speler pur sang en kweker van de vader van de

GOLDEN BARCELONA winares Gouden Vleugel 2015 Brugse Barcelonaclub  Hij nam er in september 2007 de eerste fond eitjes mee. Carlo kreeg niet alleen eitjes mee maar ook goede raad. Frans zei hem dat de eerste keer dat hij deze jongen mee zou geven op Quievrain hij die dag met z’n vrouw naar zee moest. Gek advies? Wel, de eerste Quievrain gingen er 17 jonge fondduiven mee en zoals de meeste vitesse spelletjes was ook deze vlucht gedaan op 10 minuten. Carlo echter had ’s avonds om vijf uur 5 van de 17 duiven thuis waarop hij naar Frans belde om te zeggen dat het al gedaan was met de fondduiven….’Hoe? Ben je niet aan zee met je vrouw?’ klonk het aan de andere kant van de lijn. ‘Wacht maar af, morgen zijn ze er.’ En inderdaad om 6u45 de volgende ochtend waren ze alle 17 thuis. Wat een interessant gegeven dacht Carlo en de toon was gezet. Heel moeilijk om de omschakeling te maken als snelheidsspeler maar hij had natuurlijk zijn andere duiven nog waardoor het wennen geleidelijk aan ging. Waar een vitesse speler een duif die 3 dagen later thuiskomt de kop uittrekt moet een zware fond speler deze jonge duif belonen. Hij had nog meer fondduiven op z’n hok zoals bv. 4 rechtstreekse duiven van Noel Peiren die hij vast kreeg via vitesse speler en vriend Van Gestel Frans (Dessel) die eigenlijk niets met deze duiven kon doen hij ging de vitesse spelen. Duiven van vriend Taels Paul (Geel) lijnen Gouden Vleugel Schrauwer Roger  waar Carlo de 12de Internationaal Perpignan mee won. Ook via Allemeesch Peter (Bulskamp) kwamen er ingeteelde Batenburgers  waar hij meteen de 8ste Internationaal Bordeaux mee speelt.  Op het kweekhok vertoeven ook 3 kinderen van ‘Miss Perpignan’ (Primus Interpares Brugse Barcelonaclub) van Raf & Lars Luyckx (Geel) en natuurlijk de lijn van het befaamde ‘Betuwe-koppel ‘Agnes x Petertje’ van Gerrit Veerman die de stamouders zijn van ongelofelijk veel Nationale en Internationale winnaars zoals bv. 1ste Internationaal Marseille, 1ste Internationaal Narbonne, 1ste Nationaal Bergerac, 3de Internationaal Agen,  6de Internationaal Barcelona, …

Uit één van de beroemste zonen van het Betuwe Koppel de 621-04

in bezit van de Gebroeders Jacobs Nes ad Amstel NL

zijn 4 rechtstreekse kinderen in gebracht.

Duiven van Jan Peeters (Bemmel) kweker Betuwe Koppel

Ook van Peter Wustman (Geldern-Lüllingen Duitsland) via Nico Meuwsen (Nijmegen) waarvan ook de huidige Gouden Vleugel uit afkomstig is.

Laatste aanwinsten zijn duiven van Meulemans - Damen Arendonk

Uit Oehoe en St Vincent deze won eerste Internationaal St Vincent

Bij Hamstra - Aldus NL werden duivinnen aangekocht

Waar onder een dochter van Schapie deze won eerste Nationaal Pau 2015

Wensen u veel lees plezier op onze websit.

bottom of page